Search
Close this search box.

Door Marja van Kampen-Molenaar voor de Stempel van 22 maart 2023

Hoe gaat het met je…?

Dát is dikwijls het eerste wat wij de ander vragen. “Goed, z’n gangetje”, hoor je dan. Stel dat het niet goed gaat, ga je er dan dieper op in? Iedereen is zo druk met het leven, dat zo’n melding snel weggewuifd wordt. Maar de werkelijkheid is anders en dáár kan Jan-Zeger Plug, lifecoach over meepraten.

Symbool voor goed contact

De Stempel maakt kennis met deze in Vught wonende lifecoach van begin 50, die praktijk houdt bij Wey Gezondheidscentrum, Burgemeester de Bekkerstraat 14b. In zijn logo zien we de twee e’s van “Zeger” (zijn tweede naam) gespiegeld. Ze kijken elkaar aan, begroeten, ontmoeten en maken zo contact.  Jan verklaart: “Dat staat symbool voor mijn een-op-een-begeleiding voor mensen met hun levensvragen op velerlei gebied: werk, relatie, zelfvertrouwen, eigenwaarde, zelfstandigheid, rouwverwerking, familie, etc. Mensen torsen soms veel oud zeer mee en daar moet je leren uit te stappen”.  Als wij tegenover hem zitten voelen we ons snel op ons gemak.

Soms beter dan een goede vriend

Het komt voor dat je ‘n luisterend oor van een professional nodig hebt. Iemand die intens luistert en zonder veel woorden en vooroordelen handvatten uitreikt om beter in het leven te staan. “Is dat echt beter dan je sores voorleggen aan een goede vriend(in)”, vraagt De Stempel zich af. “Ja, een mens houdt zich dan toch wat in, want er zijn altijd dingen waar je niet voor uit durft te komen. Aan een vreemde, ‘n professionele sparringpartner, vertel je meer en die voelt ook snel de onderlagen aan”, aldus Jan. 

Al wandelend langs de Maasdijk

“Gaandeweg de sessies – meestal 4 of hooguit 5 met tussenpozen van 10 dagen – komt er licht in de tunnel en kan men normaliter verder aan zijn probleem werken”, vult hij aan. Begrijpelijk dat psychologie een héél belangrijk onderdeel van de studie tot lifecoach is. Jan is aangesloten bij het NOBCO met de belofte tot nascholing, intervisie houden, de ethische code onderschrijven en zich committeren aan de klachtenregeling. Een pluspunt, net als dat Jan ook wandelcoach is en dat soms combineert met een ingewikkeld consult. Al wandelend praat je immers gemakkelijker en je hoeft elkaar niet aan te kijken. Dát is relaxed en mooi. Zie je ze al langs de Maasdijk slenteren? Een beeld dat De Stempel snel krijgt.

Wat behelst lifecoaching precies?

Coaching geeft je inzicht in wie je bent, wat je wil en hoe je daar komt. Door oefeningen en gesprekken leer je nieuw gedrag en nieuwe vaardigheden. Een lifecoach helpt je je doelen te verhelderen en leert je tot oplossingen te komen en hoe je je nieuwe doel blijvend kunt bereiken.

De Stempel vindt dit een prachtige afsluiting en heet Jan van harte welkom in Empel.  Als iemand zijn hart wil luchten….: dit is de man! Voor meer informatie: www.zegerlifecoaching.nl.