Search
Close this search box.

Op 10 december 2023 klonken er warme winterklanken door de H. Landelinuskerk in Empel. Naast levensliederenkoor Warempel was Drumfanfare Exempel vertegenwoordigd met jeugd én stageband NEXT.

Een bezoeker, onder de indruk, schreef onderstaande impressie. De foto’s, met dank aan Exempel, zijn gemaakt door Max ter Burg.

Welkom in het kathedraaltje van Empel!

Wekenlang lazen wij breeduit de aankondiging van een gratis kerstconcert op het plein van onze Landolinuskerk. Je kon het vanaf de Brink gewoon niet negeren:  WELKOM op zondagmiddag 10 december vanaf 2 uur. Ja, dat bleef hangen, ook bij ons.

Stap eens binnen

Het mooie van onze kleine kerk is dat die langzaamaan multifunctioneel wordt, je hoeft echt niet zondags de mis bij te wonen en/of katholiek te zijn om de kerk binnen te stappen voor een concert of andere vieringen. Iedereen is welkom, voor pastor Piet de Jong is samenzijn én zorg voor elkaar het aller- en allerbelangrijkste! Schroom volgende keer niet om gewoon ‘ns naar binnen te gaan voor een evenement of viering. Enfin, wij namen 10 december die stap en belanden heel verrast in een  goed bezette kerk en dát alleen al gaf een warm gevoel. Ook de temperatuur was heel aangenaam en dat zal niet goedkoop zijn geweest, vermoeden wij zo.

Trots op Exempel en Warempel

Bij binnenkomst was de Stageband van Exempel aan het inspelen en die explosie van muziek zorgde gelijk voor de sfeer! Op het altaar, sorry, die dag podium, staat een grote kerststal met kerstboom en overal hangen mooie versieringen. Er liepen veel chique geklede dames en heren rond in zwart-wit-rood, die duidelijk bij het smartlappen- en levensliederenkoor Warempel horen en ons straks gaan verblijden met mooie kerstliederen. Ook zagen we overal vrijwilligers om aanwijzingen te geven, potten voor de koffie. kopjes en glazen neerzetten en nog veel meer. Er hing een feestelijke en vooral hartelijke sfeer. Voor de aanvang van het winterconcert heette pastor Piet ons allemaal hartelijk welkom in – een beetje gekscherend – het kathedraaltje van Empel.  Wij – het publiek – keken elkaar even lacherig aan en dat gaf al direct een soort band.

De plastic oefentrompetjes vertederden zo

Warempel zong daarna bekende en minder bekende kerstliederen in onze taal, maar schuwde ook het Engels, Duits en Frans niet. Het klonk heel mooi, die zware mannenstemmen in combinatie met de hogere vrouwenstemmen en toen een dame solo zong veroorzaakte dat zelfs kippenvel op de armen!  Daarna zette Stageband Exempel in en dat gaf een boost, wát een sound, wat klinkt dat prachtig in “ons kathedraaltje”. Zij en wij kregen er geen genoeg van, maar toen Jong Exempel ten tonele kwam, met jongeren en een paar kleine jongskes met trommeltjes en plastic trompetjes, oei, dat was weer zo vertederend. Je haalde hun (groot)ouders er zo tussenuit met hun mobieltjes in de hand om alles op beeld vast te leggen. Terecht!

Het rook heerlijk naar warme glühwijn in de kerk

Na 1 ½ uur was het pauze: glühwijn, koffie, chocola  en dat rook zo lekker, bovendien gratis aangeboden door pastor Piet. Dat maakte vele  tongen los en bekenden en onbekenden ontmoetten elkaar, ronduit verbroederend en dat was immers de opzet van dit winterconcert. Er stond een kraam diverse kerstartikelen te koop: chique kerststukjes, mooie kaarsen en dergelijke met veel volk eromheen. Daarna genoten wij nog van een prachtig deel met zang en muziek om na een uur zeer voldaan in de schemer naar huis te wandelen… “

– een nog nagenietend bezoeker

[foto’s van Max ter Burg]