Door Marja van Kampen-Molenaar voor de Stempel van 7 februari 2024

De Overgang krijgt steeds meer aandacht

Vanaf september 2023 houdt Barbara Verkerke, overgangsconsulente van FEMM Vrouwenzorg, aangesloten bij de VVOC, praktijk in Medisch Centrum De Brink. Alles rondom deze fase in een vrouwenleven is hier bespreekbaar.

Hoe ben je in dit beroep terechtgekomen?

De Stempel kreeg al snel een vertrouwenwekkend gevoel tijdens de kennismaking met Barbara Verkerke, een attractief ogende 51-jarige vrouw uit Engelen. Zij is, na 18 jaar werken als verpleegkundige en daarna als jurist, afgestudeerd in Gezondheidsrecht, inmiddels overgangsconsulente “met hart en ziel”. Barbara heeft als ervaringsdeskundige ondervonden dat de overgang een pittige fase kan zijn. “Door een vroege overgang was ik genoodzaakt mijn werk als jurist op te zeggen. In de periode van herstel kwam ik tot het besef dat ik het contact met cliënten in de zorg miste. Ik besloot mij te specialiseren in de zorg rondom de overgang en volgde de opleiding tot verpleegkundig overgangsconsulente aan de Breederode Hogeschool in Rotterdam”, vertelt Barbara ons.

Recht op goede zorg voor vrouwen

Als overgangsconsulente wil ze opkomen voor het recht op goede zorg voor de vrouw. Nog steeds zijn medische behandelingen voornamelijk gericht op het mannenlichaam. In medisch onderzoek worden de verschillen tussen mannen en vrouwen vaak over het hoofd gezien. Alle vrouwspecifieke klachten, met name menstruatie en overgang “kosten” ons land 2 miljard euro!  Het blijkt namelijk dat een kwart van alle vrouwen overgangsklachten krijgt die gepaard gaan met werkverzuim. Een overgangsconsulente tussen de eerste- en tweedelijns zorg kan een ondersteunende rol spelen bij de voorlichting en begeleiding zodat vrouwen tijdig hulp krijgen; huisarts en specialist worden zo ontlast. Consulten worden meestal door een aanvullende ziektekostenverzekering vergoed.

Hoe ga je te werk als overgangsconsulente?

“Ter voorbereiding op het eerste consult stuur ik mijn cliënte een vragenlijst zodat de achtergrond en hulpvraag duidelijk worden. Tijdens de intake kan er dan gericht met cliënte bekeken worden wat er voor haar nodig is”. Er wordt aandacht besteed aan leefstijl zoals voeding, bewegen, slapen of vermindering van stress. Dat kan de overgangsklachten al voor een deel verminderen en draagt bij aan gezond ouder worden.  Barbara benadrukt dat de overgang géén ziekte is, maar het kan wel de hormoonhuishouding uit balans brengen. Naast uitleg over complementaire behandelingen zoals o.a. klassieke acupunctuur of mindfulness kan cliënte ook uitleg over hormoontherapie krijgen. Het voorschrijven van hormoontherapie zal in overleg met de huisarts plaatsvinden indien gewenst en mogelijk.

Het is een bonus dat ze haar praktijk in Medisch Centrum De Brink heeft, daar zijn fysiotherapie, bekkenoefentherapie en podotherapie (Achter de blauwe deur) osteopathie, psychologie en diëtetiek dicht bij de hand, allemaal disciplines die nodig kunnen zijn bij de klachtenbehandeling.  

Vakbond pleit voor menopauzebeleid op de werkvloer

De CNV ziet de link tussen menopauze en werk duidelijk. Volgens de CNV heeft op dit moment slechts 2% van de werkgevers beleid voor overgangsklachten.

Barbara vertelt dat FEMM vrouwenzorg ook workshops bij diverse bedrijven geeft over de overgang met als doel werkverzuim te verminderen.

Misschien een tip tot slot

Barbara zou het liefst in het prille begin van de overgang vrouwen willen helpen. Dat is volgens haar de beste remedie om latere (zware) klachten te voorkomen. De Stempel – terugdenkend aan die tijd – kan zich daarin voor 100% vinden. Dus vrouwen in Empel, zoek op tijd hulp!

Barbara, wij hopen dat ze je weten te vinden.

Meer informatie: Vrouwenzorg Brabant: barbara@femmvrouwenzorg.nl; +31 6 25508359; Lid van de VVOC.