Zoek
Sluit dit zoekvak.

Door Marja van Kampen-Molenaar voor de Stempel van 4 mei 2022

De Stempel is gewoon benieuwd naar wat sportmasseur Patricia Joosten onderscheidt van de al in ons dorp gevestigde fysiotherapeuten, sportmasseurs en personal trainers. Om daarachter te komen, bellen wij aan bij Graanakker 12.

Patricia blijkt een ongedwongen jeugdige vrouw van midden 40 met een sportief uiterlijk. Haar openhartigheid én directheid doen prettig aan en geven snel een gevoel van vertrouwen. Mooie eigenschappen voor een masseur.

Sport speelt een hoofdrol in haar leven

“In 2020 heb ik het examen sportmassage afgerond, ben nu NGS gecertificeerd”, aldus Patricia. Ze is vertrouwd met sport en sportblessures door begeleiding bij volleybal. Nu bij Donki Sjot – grappig fonetisch voor die dolende ridder – in Den Dungen, waar haar 3 ‘meiden’, haar dochters, ook spelen. Nu ze successievelijk de deur uit gaan, kwam ze op het idee officieel de opleiding sportmassage te volgen. “Het examen viel niet mee. De kennis van alle spieren met hun Latijnse namen kostte best wat kruim”, bekent ze eerlijk.  Onlangs heeft ze de cursus ‘Cupping’ afgerond. Cupping dringt diep door tot in de bindweefsellaag, dat zich om spieren en gewrichten bevindt. Het vacuüm zorgt voor activering van de bloedstroom met als gevolg een betere doorbloeding. Ze laat een klein siliconen ‘bakje’ zien, dat op de huid geplaatst wordt en waarin wordt geknepen. “Met heen en weer bewegen bevorder ik….“.  De Stempel knikt snel, stóp, het hoeft niet té vakkundig te worden! Haar kennishonger is nog lang niet gestopt, binnenkort gaat ze de cursus Bindweefselmassage volgen

Massage verbetert het algemeen welbevinden

(Sport)massage verbetert de spierconditie en de doorbloeding, die weer zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen en dus een sneller herstel. Daardoor betere sportprestaties en minder snel blessures. Niet-sporters hebben er ook veel aan, want massage zorgt voor minder stress, slaapbevordering, verbeteren stofwisseling, evenwichtiger zijn en pijnen verminderen sterk. Samengevat: massage verbetert het algeheel welbevinden. Mensen komen hier met rug-, nek- of schouderklachten, maar constateert Patricia dat een arts of fysiotherapeut nodig is, dan verwijst ze linea recta door.  “Oh, misschien is ‘t juist voor dit jaargetijde een tip: kinesiotaping“. De Stempel trekt vragend de wenkbrauwen op en dan lachend: “Taping geneest hooikoorts niet, maar zorgt bij 85% van de cliënten voor vermindering van klachten. Er wordt op de rug, rondom de schouders een tape geplakt. De tape verlicht ook bij pijn en blessures en zelfs bij menstruatieklachten”.

De Stempel is verrast door haar open mind. Zou dat komen, omdat ze geboren en getogen is op Texel, in een frisse veilige weidsheid? Dus, last van rug, schouders, nek, stress of hooikoorts: laat je verrassen! En 25 euro voor een half uur kan geen belemmering zijn! Patricia, máák er wat van, veel succes.  Meer informatie op: www.joostensportmassag.wixsite.com/patriciajoosten en/ of joostensportmassage@gmail.com, Facebook en Instagram.