Door Gerard ter Steege, namens de museum werkgroep [update dd 26 augustus 2024 inclusief programma]
Op zondag 15 september staan de deuren van de Landelinuskerk wagenwijd open om de bezoekers van de Open Monumentendag 2024 te ontvangen. Het thema dit jaar is ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’.
Empel is ook dit jaar weer opgenomen in het programma van het buitengebied van ’s-Hertogenbosch. De Landelinuskerk en het museumpje ‘Het Wonder van Empel’ staan hierbij centraal. Het kerkgebouw is weliswaar pas gebouwd na de Tweede Wereldoorlog, maar in de kerk zijn opmerkelijke bezienswaardigheden te ontdekken. De vrijwilligers vertellen U graag over de geschiedenis van deze zesde Empelse kerk, gebouwd in de neo-romaamse stijl met een pseudo-basicale uitstraling. Opmerkelijk zijn de unieke kruiswegstaties van Egbert Deckers, een kostbaar kruis gemaakt door Albert Termote, een opmerkelijk beeld van Antonius Abt van Frans van der Burgt en verder bijzondere Mariabeelden.
Museum
In één van de zijbeuken van de Landelinuskerk is een klein museum gevestigd met informatie over ‘Het Wonder van Empel’. Hier is ook een drieluik te zien, dat het ‘Wonder van Empel’ (1585) uitbeeldt. Het Wonder vond plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648), waarbij zo’n 4000 Spaanse soldaten op wonderbaarlijke wijze ontsnapten aan de Staatse troepen in de omgeving van Oud-Empel.
Mariakapel
De stichting ‘Empels Miracle’ is aanwezig om de bezoekers te informeren over de ‘Onze-Lieve-Vrouw van Empel’ kapel, die staat aan de Empelsedijk in Oud-Empel. Deze kapel is gebouwd in 2000 en staat op de plaats waar de oude kerk van Empel stond, die door de Duitsers in 1944 is verwoest. Het ontwerp is van architect Nico van Engelen uit Empel. Met betrekking tot “Het Wonder van Empel” was er in 2007 een Spaanse luitenant kolonel die ontdekte dat Empel echt bestaat. Sindsdien wordt er elk jaar een bezoek door het Spaanse leger gebracht aan de kapel om hier het Wonder van Empel te herdenken, m.n. de feestdag “Maria Onbevlekt Ontvangenis” op 8 december.
Tempel van Empel
Maar er is meer te weten te komen. Denk hierbij eens aan ‘De Tempel van Empel’. Aan het begin van de jaartelling heeft nabij Empel een Gallo-Romeinse tempel gelegen. De tempel is in de 4e eeuw na Christus grotendeels afgebroken en later in vergetelheid geraakt. De stichting ‘Tempel van Empel’ is aanwezig om U mee te nemen naar Romeinse tijden waarin ooit in deze omgeving de tempel heeft gestaan.
Programma Open Monumentendag in Empel
11.00 – 17.00 uur
De Landelinuskerk is open met daarin het museum over het Wonder van Empel. In de kleine zaal van D’n Hof presenteren zich de Stichting Empels Miracle en de Stichting Tempel van Empel.
Om 13.00 uur verzorgt Arjan Senden een voordracht: ‘Empel en de verbindingen als onderdeel van het Romeinse wegennet achter de Limes.’
Om 14.00 uur is er een presentatie over de Mariakapel in Oud-Empel
Om 15.00 uur vertelt Ad Hertog over de plannen in het kader van ‘Nieuw-Empel 75 jaar ‘in 2025.
Alle presentaties zijn te beluisteren in D’n Hof, hier kunt u de hele dag genieten van een kopje koffie of thee. Graag tot ziens op zondag 15 september!