Zoek
Sluit dit zoekvak.

Door de redactie in samenwerking met Ilona en Marius van Boekel voor de Stempel van 13 december 2023

In 2017 werd een kerst-cd uitgebracht waarvan de opdruk luidt ‘Because your mother is a sister of my mother, and your father a brother of my father, we are Cousins’. Deze cd van de in Empel geboren en getogen Ilona en Marius van Boekel ligt bij menig Empelnaar op de draaitafel, en nu, zo blijkt, klinken er nieuwe (solo) kerstklanken aan de Empelse horizon. De Stempel wilde er meer van weten en legde haar oor te luister bij Ilona en Marius.

Talent

Hoewel in de familie Van Boekel door oma Jo vele liedjes werden geschreven die door de hele familie luidkeels werden meegezongen, speelden geen van allen een instrument. Kleindochter Ilona bracht daar verandering in. Nadat zij van kleins af aan muzieklessen gevolgd had, bespeelde zij al snel diverse instrumenten met een duidelijke voorkeur voor gitaar. Sinds 2007 heeft ze in verschillende bands gespeeld, variërend van folk tot jazz, én, inmiddels speelt zij, met haar neef Marius, al weer vele jaren in een popcoverband. Marius heeft van huis uit een groot enthousiasme voor concerten en muziek meegekregen. Bovendien ging hij vaak samen met Ilona naar optredens van ‘The Kelly Family’. Dit leidde ertoe dat ook hij gitaarles nam en zich vele nummers eigen heeft gemaakt.

Het begon met ‘Empel m’n durpke’ …

Voor het 25-jarig huwelijk van de ouders van Marius ontstond het idee om samen de gitaar op te pakken, om het door oma geschreven lied ‘Empel m’n durpke’, dat al vele jaren bij elke feestelijke gelegenheid in de familie gezongen werd, muzikaal te ondersteunen. Al snel bleek dat de stemmen van Ilona en Marius een bijzondere en goed passende samenklank hadden. Het leek hen dan ook leuk om, met slechts twee gitaren en samen zingend, muziek te maken en daarmee was het duo ‘Cousins’ geboren.  

Kerst-cd

Als ‘Cousins’ verzorgen Ilona en Marius een aantal zondagen per jaar de muziek tijdens de mis in de kerk in Empel, sinds enkele jaren zijn zij zelfs het vaste gezicht op Tweede Kerstdag. Ze begeleiden ook met regelmaat huwelijksmissen, doopsels en uitvaarten. Op de in 2017 opgenomen kerst-cd ‘Dedicated’ staan een aantal van de door hen in de mis gespeelde kerstnummers én het door Ton de Vos geschreven ‘Kom maar naar Empel’, een echte publieksfavoriet!

Album ‘Merry Christmas’

Voor Ilona was de volgende stap er één van de ‘bucket list’: eigen muziek op Spotify. Om dat te realiseren zocht ze contact met Matthias Krauss, een Duitse multi-instrumentalist en bekend als producer van The Kelly Family. In de studio van Matthias in Düsseldorf, onder begeleiding van professionele muzikanten, heeft Ilona drie kerstnummers opgenomen, waaronder ‘Silent Night’ in duet met Marius. Sinds 24 november 2023 is het album ‘Merry Christmas’ van Ilona te beluisteren op onder andere Spotify, YouTube Music, Apple Music en Deezer. Haar muziek is inmiddels al duizenden keren gestreamd!

Verdere plannen?

Die zijn er zeker. Met hun band ‘Blue Basil’ spelen Marius en Ilona met veel plezier covers van de jaren ’70 tot nu. Voor 2024 staat er een project op stapel met Ierse muziek dus noteer Saint Patrick’s Day, zondag 17 maart, alvast in je agenda, en houd social media, en natuurlijk de Stempel, in de gaten! Tot slot, Ilona is te beluisteren op Spotify onder haar eigen naam: Ilona van Boekel. Wij wensen al onze lezers veel luisterplezier en hartverwarmende kerstdagen toe.