Zoek
Sluit dit zoekvak.

Door Marja van Kampen-Molenaar voor de Stempel van 24 april 2024

Op de Maasdijk richting Gewande krijgen we al snel een vakantiegevoel. Dit dorpje werd reeds in de 13e eeuw genoemd als het ‘dijkgehucht’ Ghewanden of Ter Drucht en is nu een piepklein toeristisch rivierpareltje! De Stempel gaat op zoek naar Mariska van den Hurk, die hier sinds kort IJsboerderij Op d’n dijk uitbaat.

Nog alleen in de weekenden . . .

Wáár kunnen we dat bio-ijsje kopen? We zien jachthaven Neptunus, camping Ter Drucht, restaurant de Blauwe Sluis en het interessante museum Hertogsgemaal, maar géén ijskraam. Staat die in de buurt van bio-boerderij De Werd met die mooie de Montbéliarde koeien? Hé, plots zien we een lachende jonge vrouw bij nummer 6, die snel uitlegt dat haar ijskraam alleen in de weekenden ‘in ijskoude glorie’ aan de weg staat. Ze vraagt ons binnen om daar alles over te vertellen.

Hoe is het zo gekomen?

Mariska – oer-Hollandse boerendochter van 24 jaar – vertelt dat ze vorig jaar ook op de boerderij aan de gang wilde. Dit was op het moment niet mogelijk. Hierdoor bedacht ze zelf wat te ondernemen. Ik dacht aan kaas maken, maar dat blijkt een langdurig én kostbaar proces. Boerderij-ijs leek me ook wel wat. Dit product leek me super en toen ik bij een collega-boer, die zelf biologisch boerderij-ijs produceert, zijn ijs kon kopen besloot ik dat te wagen. Ik weet precies welke (h)eerlijke 100% biologische producten hij verwerkt en dat hij, op zijn beurt, samen werkt met de organisatie Stichting Duinboeren in Helvoirt om de kringloop zo kort mogelijk te houden.

Ondernemend stel Mariska en Roy

Mariska woont samen met Roy Pennings, ook een boerenzoon, die bij de buren, bio-boerderij De Werd werkt. Een spannend vooruitzicht is dat hij en Mariska in de toekomst deze prachtige boerderij – als alles loopt zoals gewenst – gaan overnemen. Ook Mariska heeft de opleiding Veehouderij in Boxtel gevolgd en vanaf haar kindertijd kent ze de klappen van de boerenzweep: 24/7 werken! Geen bezwaar!

Opening 30 maart 2024

Dat bleek ook wel bij de opening van IJsboerderij Op d’n dijk op Paaszaterdag. Alles verliep – ondanks het Hollandse weer – heel feestelijk en met véél meer aanloop dan gehoopt. Er waren al liefhebbers die terugkwamen voor dit tongstrelende ijs en dat zegt wat. Iedereen was te spreken over dit smaakvolle ijs én de biologische sappen van de Schulp. Oei, en niet te vergeten de charmante uitbaatster!

Wandel- en fietsroute

IJsboerderij Op d’n dijk is op zaterdag en zondag open en heeft diverse smaken. Hartstikke leuk is dat Mariska op Koningsdag 27 april op de Brink in Empel staat en dat zal ze ongetwijfeld bij meer feestelijkheden gaan doen. Fijne bijkomstigheid dat ze aan een geliefde wandel- en fietsroute staan. Een superlekker ijsje uit het vuistje gaat er altijd wel in en daarbij even uitrusten op een bank, héérlijk. Mariska, en Roy, wij wensen jullie een snikhete zomer met veel ijskoud ijs.

Voor meer informatie zie Facebook: IJsboerderij Op d’n dijk