Zoek
Sluit dit zoekvak.

Door Marja van Kampen-Molenaar voor de Stempel van 2 februari 2022

Niets geeft meer voldoening dan creatief bezig zijn met je handen. Empel telt gelukkig veel ambachten, maar een goudsmid hadden wij nog niet. Ellen Houben vult dat gat en smeedt goud en zilver om tot oogverblindende sieraden in haar atelier aan de Breeakkers. Sieraden met een persoonlijke touch, eigen verhaal, inspraak en tegen normale prijzen.

Een heerlijke plek om creatief bezig te zijn

De Stempel houdt van bling-bling en bezoekt Ellen Houben op Breeakkers 50. Haar atelier is niet echt zichtbaar en een naambord met “Ellen Houben, Goudsmid” ontdekken wij niet. De werkruimte achter in de tuin verrast: heerlijk licht en professioneel ingericht met van die mooie gereedschappen, die al snel tot de verbeelding spreken. Hier ontvangt Ellen klanten op afspraak. In een glazen vitrine krijgen wij een glimp van haar werk: ringen, kettingen, oorbellen en armbanden. Onder een van de werktafels ligt Kosmo, haar atelierhond, in een gerieflijke mand mee te ontwerpen!

Hoe ben je in dit vak verzeild geraakt?

Ellen is een slanke goedlachse veertiger en oogt in haar mooie lederen schort als een trotse goudsmid. Ze vertelt dat ze afgestudeerd is in ‘communicatie en marketing’, maar zo’n 5 jaar geleden signalen kreeg dat ze dit niet tot haar 70e wilde blijven doen. Ze verzucht: “Ik wilde iets met mijn handen maken, waar niet alleen ik, maar óók andere mensen blij van worden. De alom geroemde opleiding ‘Goudsmeden’ in Schoonhoven sprak mij direct erg aan en gecombineerd met 2 dagen marketing-/communicatieadviseur ben ik die met groot plezier een paar jaar gaan volgen. Sinds juli 2021 mag ik me gediplomeerd goudsmid noemen en werk ik in mijn eigen atelier met goud en zilver, al dan niet gecombineerd met edelstenen en parels. Ja, hier voel ik me ontzettend gelukkig.”

Zien wij daar een zilveren ijscokar?

Na een universitaire studie is het totaal anders om een ambachtelijke opleiding te volgen, maar dat dat haar zóveel voldoening zou geven, had ze zich vooraf niet gerealiseerd. De Stempel ziet haar gezicht stralen als ze dit vertelt. Ze liep stage in Vught en mag haar huidige werk daar ook etaleren. Ons oog valt plots op een zilveren ijscokar in haar vitrine. Ze lacht en verklaart: “Ja, die heb ik gemaakt als werkopdracht tijdens de opleiding. Mijn opa had een ijscokar dus dat was een mooie gedachte”. De Stempel is onder de indruk; het is een schitterend miniatuur en zo exact gemaakt, echt vakwerk. Dat Ellen het in haar vingers heeft is wel duidelijk! 

Hoe gaat het in z’n werk

De Stempel vraagt hoe het laten maken van een sieraad in zijn werk gaat. Met enthousiasme vertelt ze: “Samen bespreken we eerst de wensen en ideeën. Daarna maak ik vrijblijvend een of meerdere ontwerpen met bijbehorende prijsopgave. Wanneer ik aan de slag ga met het gekozen ontwerp, houd ik de klant op de hoogte van elke stap door foto’s te sturen. Ik maak ook sieraden van oud goud en herdenkingssieraden waarin as of een vingerafdruk van een overledene is verwerkt.  Zo heeft iemand zijn dierbare altijd dichtbij.”

Wil je iets persoonlijks of iets aparts, dan ben je bij Ellen bij het goede adres. 

Op haar website www.ellenhoubengoudsmid.nl ofInstagram (@houben.ellen)vind je alle informatie.

Wij zijn er inmiddels wel achter gekomen dat Ellen haar roeping heeft gevonden en letterlijk vol vuur met man, zoon en hond nog jarenlang blijft werken met deze edele metalen.