Zoek
Sluit dit zoekvak.

Door Marja van Kampen-Molenaar voor de Stempel van 26 april 2023

De Stempel mocht een kijkje nemen in het Futurahuis in de Maaspoort, 10 minuutjes fietsen vanuit Empel. Feit is dat we allemaal oud willen worden, maar dan niet oud-oud en daarbij ook nog eens minder zelfstandig! Als die tijd toch komt, dan lijkt deze huiselijke kleinschalige woonvorm ons echt zo gek nog niet.

Zoveel mogelijk eigen regie

Wij worden hartelijk welkom geheten door de vriendelijke locatiebeheerder Jacqueline Noorbergen, die ons direct een uitgebreide rondleiding geeft door het lichte open gebouw met een warme uitstraling. Dit Bossche Futurahuis staat hier sinds 1 december 2019 en we horen dat er volgens dit concept landelijk al bijna 8 staan. Zelf zegt Jacqueline hier graag te werken door de Futura-bewonersbeloften, verwoord in de brochure: “Wat beloven wij aan u?”. Kort samengevat staat er dat visite altijd welkom is, de geboden bezigheden zinvol zijn, er passende zorg en ondersteuning is, het eten en drinken naar wens zullen zijn, je echt jezelf kunt blijven en over je algehele welzijn dag en nacht wordt gewaakt door vertrouwde medewerkers die verantwoordelijkheid nemen. Dit alles samen met de familie van de bewoners. Buiten de locatiebeheerder zorgen daar zo’n 28 verzorgenden, verpleegkundigen, huishoudelijke hulpen, koks, activiteitenbegeleiders en vrijwilligers voor. Dat er weinig tot geen verloop is, zegt al heel erg veel over de sfeer.

Is iedereen hier welkom die oud en enigszins hulpbehoevend is?

Helaas, neen, je hebt wel een zorgindicatie nodig. En het is de vraag of iedereen de kosten kan dragen, want de kosten voor het wonen inclusief alle service, bedragen al gauw ruim 2400 euro voor een eenpersoons appartement. De kosten voor de zorg worden vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg. Het Futurahuis heeft een ‘open deur beleid’, ook voor mensen met een lichte dementie. De Stempel moet bekennen dat het hier prettig aanvoelt: bewoners hebben een eigen appartement en daarbij gezamenlijk nog een ruime woon- en eetkamer en een ruimte voor activiteiten. Voor alle maaltijden wordt gezorgd, maar ook voor de was, de strijk en de schoonmaak. Kosten voor de kapper, pedicure e.d. vallen daarbuiten. Ja, het is wel wat anders dan een groot verpleeghuis en als je kúnt kiezen, dan begrijpt De Stempel dit helemaal.

De bewoner bepaalt zelf de eigen dagindeling

Er zijn nog enkele eenpersoons appartementen beschikbaar. Bewoners kunnen hier overigens gewoon hun hobby blijven uitoefenen, zo heeft iemand een piano, een ander schildert, weer een ander heeft kanaries of een gezellige kat. Ook bedenkt activiteitenbegeleidster José steeds leuke dingen. Zo heeft ze onlangs pasgeboren lammetjes bezocht met enkele bewoners. En fietsen met de duofiets naar de Sint Jan om een kaarsje op te steken en ergens wat te gaan drinken is ook een geliefd uitstapje. Gezamenlijk een fruitsalade samenstellen of kijken en luisteren naar een optreden van een koor of muzikant is ook prettig. Echt, in het Futurahuis kan men alle kanten op. Maar met mooi weer in de fijne tuin of het tegenovergelegen park zitten en wandelen is zeker zo relaxed. Misschien iets om over na te denken voor een familielid of…?

De Stempel fietst met een hoofd vol informatie Empelwaarts. Ja, het was daar écht waar fijn, maar wat heerlijk om weer gewoon thuis te zijn. Koesteren die tijd, in het besef dat die snel gaat….

Meer informatie bij Mw. Jacqueline Noorbergen – denbosch@futurazorg.nl, telefonisch 06 12897798 of de website:  www.futurazorg.nl/locaties/denbosch/.