Zoek
Sluit dit zoekvak.

Door Marja van Kampen-Molenaar voor de Stempel van 21 december 2022

Wie kent niet restaurant De Blauwe Sluis aan de dijk in Gewande? ’s Zomers zoeken we graag een plekje op het fraaie terras en ‘s winters is een diner in het mooie restaurant niet te versmaden. Rens Kemp zwaait hier alweer 10 jaar de scepter en De Stempel wil ‘ns horen hoe het hem vergaat.

Een etablissement met een geschiedenis

We steken met de fiets Sluis Empel over en bereiken binnen iets meer dan 5 minuten ‘t voormalige veerhuis aan de Krommenhoek. Er was ’n tijd dat de familie Smulders hier mensen per roeiboot overzette naar Driel en tijdens het wachten dronk men wat. Na opheffing van de veerdienst bleef de horeca met een camping, maar door moeilijke tijden dreigde in 2009 verloedering. De familie Van Vlijmen zag er nog brood in en heropende De Blauwe Sluis mei 2011. Eind 2012 stelden ze aan hun ambitieuze jonge chef-kok Rens Kemp voor het restaurant over te nemen en die greep zijn kans.

De Canarische Weilanden

Inmiddels is patron Rens Kemp een Bourgondische half-dertiger en terwijl hij koffie haalt, kijken we ‘ns genoeglijk rond. We zien dat het ‘gezapige’ interieur is vervangen zónder de warme huiselijke stijl aan te tasten. En het zicht op de Maas en de weidsheid rondom verrast ons steeds weer. Begrijpelijk dat er ’s zomers veel bezoekers op hun terras neerstrijken. Nog een paradepaardje zijn ‘De Canarische Weilanden’: ligbedjes met parasol op hun strandjes aan de Maas met desgewenst een koelbox vol lekkers onder handbereik. Dit moois is ….. een gevolg van de COVID-tijd!

Hoe overleefde De Blauwe Sluis die COVID-sluitingen?

“Het wrange is dat wij weken vóór COVID gesloten waren voor een geplande verbouwing en 10 dagen na de heropening weer moesten sluiten”. Nu is hij niet bij de pakken neer gaan zitten, maar heeft als schilder en vloerenlegger gewerkt. “Je blijft in je dagritme én leert veel”. Afgelopen winter moest zijn restaurant weer dicht en toen heeft hij met hulp van zijn vader en een vriendenclub zelf zijn zaak verduurzaamd en op de bovenverdieping een appartement – voor verhuur – ingetimmerd. Wie raakt niet onder de indruk van deze veelzijdige duizendpoot?

En dan het eten…alles vers uit de omgeving

“Ik probeer vlees, groenten en veel ingrediënten uit de directe omgeving zo vers mogelijk in te kopen. Onze sappige royale biefstukken van Limousinrunderen zijn zeer gewild”. ‘t Veerhuis was van oudsher bekend om palinggerechten en dat is gebleven en voor super verse kreeften en oesters is er een homarium, een natuurlijk leefsysteem. Vegetarische gerechten worden op verzoek met liefde gekookt. Rens wil graag feeling houden met zijn gasten en is superblij dat chef-kok Dennis Engelen al meer dan 3 jaar met hem meekookt. De wijncollectie stelt hij zelf samen, onlangs aangevuld met portowijnen na een Porto-reisje. Op onze vraag of er nog plek is voor de kerstdagen, vertelt hij dat gasten dikwijls gelijk voor de volgende kerst reserveren, beide kerstdagen zijn dus al vol. Prachtige kerstgedachte dat ze met de kerstdagen maar één shift draaien voor optimale gastvrijheid.

Terugfietsend laten we alles de revue passeren. De Blauwe Sluis is een restaurant waar Empel trots op mag zijn. Een jonge dynamische patron en eerlijke producten. Driewerf chapeau!  Meer informatie is na te lezen op www.deblauwesluis.nl .