Zoek
Sluit dit zoekvak.

Door de redactie in samenwerking met Jos van Goch

Het jaar 2023 is inmiddels begonnen. Een bijzonder jaar voor het Empelse carnaval, want Stichting Carnaval ’t Slotgat is maar liefst 50 jaar thuis in Empel. Maar wist u dat er sprake is van nog een jubileum?

Een jubileum dat zeker vermeld mag worden, aangezien we begin dit jaar, op 6 januari, weer op vele adressen verheugd werden met hoog bezoek. Het idee voor dit bezoek werd 40 jaar geleden, in 1983 geboren. Jos van Goch, van ‘Stichting Carnaval’, kwam met het idee om Driekoningen te gaan zingen in Empel. Het was de bedoeling om langs de deuren te gaan en met het zingen geld op te halen voor het jeugd- en seniorencarnaval.

Try-out

Er werd even opgekeken van het idee en niet iedereen was meteen even enthousiast. Er werd toch besloten om, als try-out, met één groep te gaan zingen. Jos zou zelf meedoen en met zijn accordeon zorgen voor extra muzikale ondersteuning. Tekst was er niet en ook die heeft Jos toen maar zelf bedacht. Met één groep was het natuurlijk niet mogelijk om alle straten af te gaan en dus werd er, na rijp beraad, een aantal adressen uitgekozen. Zo gezegd, zo gedaan. Er werd kleding gehuurd en de stichtingleden werden aangekleed en waar nodig geschminkt. Het zag er werkelijk professioneel uit.

Empelse gastvrijheid

Ze gingen met vier man op pad: Jos van Goch, Piet Dekkers, Jan Verstegen en Gijs van Mil. Tot hun grote vreugde werden ze overal zeer gastvrij ontvangen. Soms bleef het bij een geldelijke bijdrage en snoep of mandarijntjes, maar vaak ook werd koffiegezet of een borrel geschonken. Het resultaat mocht er zijn, want aan het eind van de avond bleek dat er zo’n 300 gulden opgehaald was. En dat voor één avond zingen en we schrijven dan 6 januari 1983!

Dit mooie initiatief bleef uiteraard ook buiten Empel niet onopgemerkt. Het Brabants Dagblad stuurde een fotograaf en de rondgang van de Koningen werd op papier vastgelegd. Een traditie was geboren.

Succesvolle jaren

In de jaren erna is het Driekoningen zingen met succes voortgezet. In de hoogtijdagen was er sprake van wel 15 Driekoningen groepen en werd er gezongen van Meerwijk tot aan de Blauwe Sluis. Nog steeds kunnen de Empelnaren zich ieder jaar verheugen op groepjes van zowel dames- als heren”koningen” die in prachtige kostuums aan de deur hun lied komen zingen. En de tekst van Jos? Diee wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt. 

Proost!

Zo is uit het idee van Jos van Goch en dankzij de jaarlijkse inzet van de stichting een evenement ontstaan dat tot op de dag van vandaag een belangrijke bron van inkomsten is voor het carnaval in Empel. Namens alle Empelnaren bedanken we bij dezen alle Driekoningen van de afgelopen 40 jaar. We heffen deze carnaval samen het glas op jullie inzet en zangtalent!

[Deze bijdrage is verschenen in de Stempel van 1 februari 2023]